luni, 7 septembrie 2015

Curs 4: Flipped Classroom




Noutatea acestei tehnici constă în structurarea conținuturilor de bază ale unei noțiuni/ teme din programă astfel încât să poată fi parcurse de elevi și acasă, în ritmul propriu, ori de câte ori este necesar pentru a ajunge la asimilarea sau la înțelegerea lor.
Metoda ”flip classroom” este o metodă modernă utilizată în educație. De obicei, aceasta presupune (re-)crearea conținuturilor în format digital, ca pagină/ aplicație web sau ca videoclip online. Strategia facilitează minimalizarea timpului alocat predării și maximizarea timpului necesar interactiunii cu elevii. ”Inversarea” (flip) constă în faptul că “predarea” noțiunilor de bază ale unei lecții se face acasă și nu în sala de clasă. ”Tema” de acasă a elevilor constă în angajarea lor motivată, cu eforturi proprii creative, în procesul cunoașterii, iar temele date clasic pentru aplicarea și consolidarea conținuturilor se efectuează în activitatea colaborativă din sala de clasă.
Elevii câstigă controlul asupra procesului de învățare prin studierea materialelor de curs în afara clasei, folosind lecturi, cursuri video pre-înregistrate (folosind tehnologia, cum ar fi Tegrity) sau emisiuni de cercetare.
Scopul principal al acestei metode  este de a cultiva experiențe de învățare variate pentru cei care învață, care pot include învățarea prin colaborare, învățarea bazată pe proiect, învățare colaborativă de tip peer-learning și rezolvare de probleme.
De multe ori a fost denumită ca ”activitatea școlară la domiciliu și munca la domiciliu în școală”.
Avantajele folosirii acestei metode:
  • reprezintă un amestec de predare directă cu învățarea de tip constructivist;
  • este un mijloc de creștere a interactiunii/ ”timpului de contact” între elevi și profesor;
  • este o modalitate prin care elevii își asumă responsabilitatea pentru propria lor învățare;
  • elevii nu rămân în urmă daca absenteză, informațiile le pot obține online;
  • toți elevii sunt implicați în procesul de învățare;
  • conținutul informațiilor este permanent arhivat, poate fi revizuit sau remediat oricând.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu